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Apr
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Environmental Day: Organic, Bio, Whole, Local, Sustainable

Organic, Bio, Whole, Local, Sustainable. These can be appealing tags when looking for a product, sometimes increasing substantially the price. First we need to understand that the increase in valuation might be for several reasons, but there ARE healthy and accessible options. But why should we opt for these, really? What are the benefits?

Indeed it takes a bit more effort to become a conscious consumer; after all, we are trying to make sure that products are good, clean and fair for consumers, producers and planet Earth. Then again, why opt for local and organic markets? Here are a few benefits: 

- Supporting the local economy while promoting local farmers, creating more jobs and guaranteeing a better quality of life within the community.

- Green belts in cities benefit the city and it's population by selling a good variety of organic, seasonal local products, respectign the biome while using less pesticides. 

- Fresh ingredients with a production that respects the soil and at the same time boosting your health and immune system. 

- Less travel, the amount of money spent in gas and workforce for transportation is lower, thus less greenhouse gases for the transportation and reducing waste of products throughout the way. 

When purchasing one of the kits in our Environmental Sábado Legal, not only will you be promoting one of these benefits but contributing with the Lower School vegetable garden and the Legacy Forest, where native Cerrado trees will be planted at the Botanical Gardens of Brasília.  Check out the Sympla event for more information. Who are the producers?

Projeto Compostar and Verdu - Fresh greens, vegetables, fruits and other products coming mostly from family farms in Lago Oeste - DF. Projeto Compostar started as a composting company that picked up organic residues from restaurants and households to treat into fertilizer. Interesting fact: half of what goes to the landfill is organic. By treating your organic residues you will be avoiding half of the 'problem' in landfills, transforming into a big list of benefits instead. With a big production of fertilizer and with social isolation Projeto Compostar partnered up with  local producers in Lago Oeste and local cooperatives to create the branch Verdu, where fresh greens and vegetables can be delivered from the farms straight to your house.

Leo Hamu - Active in SlowFood and in gastronomy events, Leo has reclaimed his family knowledge and production of cold cuts and brought that homemade taste back into our plates. From sausages, bacon to antepasto Leo Hamu has made his way up in the gastronomic scene in Brasília, being solicited by several restaurants and chefs.

Igapó Açaí- Fresh ingredients coming straight from agroforestry farms in southern Bahia, Ana Carolina can tell you exactly the name and local of production of each ingredient. The workforce and knowledge of production and extraction are also from cooperatives that work with quilombola and indigenous communities. Fresh ingredients guaranteeing high quality flavor to the real açaí. 

The key to a greener planet is in your hands, come support our Environmental Sábado Legal and soon more tips on how to consume locally through farmers market or supporting a Community-Supported Agriculture (CSA).

 

Roberto Miyamoto

Environmental Coordinator

 


 

Orgânico, Bio, Integral, Local, Sustentável. Esses podem ser rótulos atraentes na hora de procurar um produto, às vezes aumentando substancialmente o preço. Primeiro, precisamos entender que o aumento no preço pode ser por vários motivos diferentes, mas que há opções saudáveis ​​e acessíveis. Mas por que deveríamos optar por esses? Quais são os benefícios?

Sim, é verdade, é preciso um pouco mais de esforço para se tornar um consumidor consciente; afinal, estamos tentando garantir que os produtos sejam bons, limpos e justos tanto para os consumidores, produtores como para o planeta Terra. Então, novamente, por que optar por mercados locais e orgânicos? Aqui estão alguns dos benefícios: 

- Apoiar a economia local e ao mesmo tempo promover os agricultores locais, criando mais empregos e garantindo uma melhor qualidade de vida na comunidade.

- Os cinturões verdes nas cidades beneficiam não somente a cidade mas sua população com a venda de uma boa variedade de produtos orgânicos sazonais e locais, respeitando o bioma e usando menos pesticidas. 

- Ingredientes frescos com uma produção que respeita o solo e ao mesmo tempo preserva a saúde e fortalece o sistema imunológico. 

- Trajeto mais curto, a quantidade de dinheiro gasta em gasolina e mão de obra para transporte é menor, portanto, menos gases de efeito estufa para o transporte e reduzindo o desperdício de produtos ao longo do caminho. 

Ao adquirir um dos kits do nosso Sábado Legal Ambiental, você não só estará promovendo um desses benefícios, mas contribuindo com a horta do Ensino Fundamental e a Legacy Forest, onde serão plantadas árvores nativas do Cerrado no Jardim Botânico de Brasília.  Confira o evento no Sympla para mais informações. Quem são os produtores?

Projeto Compostar e Verdu - Verduras frescas, legumes, frutas e outros produtos oriundos principalmente da agricultura familiar do Lago Oeste - DF. O Projeto Compostar começou como uma empresa de compostagem que coletava resíduos orgânicos de restaurantes e residências para tratar e transformar em fertilizante. Curiosidade: metade do que vai para o aterro sanitário é resíduo orgânico. Ao tratar seus resíduos orgânicos, você estará evitando metade do 'problema' em aterros sanitários, transformando o problema em uma extensa lista de benefícios. Com uma grande produção de fertilizantes e com isolamento social, o Projeto Compostar firmou parceria com produtores locais do Lago Oeste e cooperativas locais para criar a filial Verdu, onde verduras e legumes frescos podem ser entregues das fazendas diretamente para sua casa.

Leo Hamu - Atuante no SlowFood e em eventos gastronômicos, Leo resgatou o conhecimento de sua família  na produção de linguiças e frios e trouxe de volta o sabor caseiro aos nossos pratos. De linguiça, bacon ao antepasto, Leo Hamu ganhou destaque no cenário gastronômico de Brasília, sendo solicitado por diversos restaurantes e chefs.

Igapó Açaí- Ingredientes frescos vindos direto de fazendas agroflorestais do sul da Bahia, Ana Carolina sabe dizer exatamente o nome e local de produção de cada ingrediente. A força de trabalho e o conhecimento da produção e da extração também vêm de cooperativas que trabalham com comunidades quilombolas e indígenas. Ingredientes frescos garantindo sabor de alta qualidade ao verdadeiro açaí. 

A chave para um planeta mais verde está em suas mãos, venha apoiar nosso Sábado Legal Ambiental e em breve mais dicas de como consumir localmente através do mercado de produtores ou apoiando uma Agricultura Apoiada pela Comunidade (CSA).

 

Roberto Miyamoto

Coordenador Ambiental

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